25 Ağustos 2017 Cuma

Anthony Burgess Otomatik Portakal Kitap Yorumu

Kitap Adı: Otomatik Portakal
Özgün Adı: A Clocwork Orange
Yazar: Anthony BURGESS
Yayıncı: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

“Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum...” diyor Bay Burgess ve bu sözüyle kitapta değindiği konuyuda aktarmış oluyor bizlere. Yani eğer bir insanı, o kişi istemediği halde zorla iyilik yapan birine dönüştürürsek bunun nasıl sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor. Bunu yaparken "hükümet" kavramını da eleştirmiş oluyor.



Kitabın konusu:

Henüz lise zamanlarında olan 4 kanka; Alex, Pete, Georgie ve Dim. Hikayenin başrolü de Alex. Bu dört kanka geceleri sokaklarda serserilik yapan, dehşet saçan, ahlak, erdem bilmeyen bir çete. Yapmadıkları pislik, işlemedikleri günah yok. Ve bunu yaparken en ufak bir pişmanlık belirtisi bile göstermeyen tipler. Bir gece yaşlı bir teyzenin evini soymak için anlaşıyorlar. Planları da şöyle: Alex pencereden eve girip bahçe kapısını açacak, böylelikle diğerleri de içeriye girmiş olacaklar. Ancak, hiçbir şey planladıkları gibi gitmiyor. Alex yaşlı kadını öldürüyor ve hapsi boyluyor. Romanın ana noktası da bu şekilde başlamış oluyor.


Yorumum:

Romanın karakterleri, konudan da okuduğunuz üzere hiçbir şekilde masum değil. Soygun, adam öldürme, tecavüz her halt var. Özellikle kıza tecavüz ettikleri bölümde kitaptan soğudum. Hoş değildi, hiç hoş değildi. Birde bunu yapanların 14-15 yaşlarında kişiler olması... Ne diyeceğimi bilemiyorum.
Yazarın olayları anlatışı güzel, üslubu güzel değil. Kitap baştan sona argo kelimelerle dolu. Sözün özü Otomatik Portakal'ı sevmedim. Birine önereceğim bir kitap değil yani. Ancak, siz ne düşünürsünüz bilemem. 


Spoiler!

Dr. Brodsky karakterinin Alex'i çağrışım metodu ile eğitmesi değişikti. Güzel bir metod mu, yoksa kötü bir metod mu karar veremedim ama. Aşikar olan tek şey, kitapta da aktarıldığı gibi, bu metodun kendini kötülüğe adamış kişiler üzerinde işe yaramayacak olması.

Kitabın sonunda Alex'in artık büyüdüğünü farkedip, azda olsa aklının başına gelmesi iyi oldu. Yazarın bu şekilde bitireceğini düşünmemiştim. 


Hoşçakalın... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder